Kunnen we gelukkiger worden?

20 september 2019 - Willem Mulder - Vijf minuten lezen Delen op    

Het antwoord op de vraag of je gelukkiger kunt worden is niet zo voor de hand liggend. Sommige mensen lijken immers wel altijd vrolijk en gelukkig, wat er ook gebeurt. Terwijl anderen wel een aangeboren aanleg lijken te hebben voor pessimisme, ongeluk en zelfs depressie. Als het soms dus wel lijkt alsof we een 'aangeboren geluksniveau' hebben, is het dan überhaupt wel mogelijk om gelukkiger te worden? Is gelukkig zijn te leren? Of hebben we het te doen met wat we bij onze geboorte meekregen? En spelen fijne of juist hele droevige omstandigheden ook nog een rol?

De onderzoekster Sonja Lyubomirsky heeft hier veel over geschreven. Haar antwoord is simpel: als we kijken naar de verschillen in geluksniveau tussen mensen, dan is 50% van de verschillen te verklaren door erfelijke factoren, oftewel genetische aanleg. Slechts 10% is afhankelijk van omstandigheden. En wel 40% van de verschillen in geluk zijn te verklaren door bewuste activiteiten van onszelf.

Het antwoord op de vraag "kun je gelukkiger worden" is dus bijna altijd "ja". Bewuste activiteiten kunnen een grote invloed hebben op je geluksniveau en het is het zeker waard om uit te zoeken of dit ook bij jou het geval is. Voor sommige mensen is het uiteraard moelijker om gelukkiger te worden omdat hun genen ze een sterke achterstand geven. En wellicht zitten ook de omstandigheden niet mee. Toch is het bijna voor alle mensen mogelijk om actief keuzes te maken in hun leven die er op de lange termijn voor zorgen dat ze meer vrede en diep geluk ervaren.

Dat betekent overigens niet dat het altijd makkelijk is. En het is ook waarschijnlijk dat niet elke theorie of actie leuk is, of bij je past. Daarbij zul je perfect geluk nooit bereiken. Maar dat is logisch: we leven in een imperfecte wereld. Toch is het fijn om aan de slag te gaan en helpt elke stap die je kunt maken je weer een stukje verder. En elke stap die je maakt helpt niet alleen jou, maar waarschijnlijk ook de mensen om je heen en deze aarde. Zorg dat je in ieder geval kunt zeggen dat je het hebt geprobeerd!