Gelukkig zijn

Het is voor de meeste mensen met de juiste middelen wel mogelijk om ten minste een middelmatig leven te leiden met op gezette tijden een geluksmomentje. Ook voor jou zijn er waarschijnlijk wel momenten in je leven dat je je gelukkig voelde. Geluk kan allerlei vormen aannemen: van sporten of een boswandeling tot het afronden van iets moeilijks. Of wellicht gezelligheid, de natuur, religie, ontspanning of ‘zomaar iets kleins’. De oorzaak en ervaring van geluk is voor iedereen weer anders. Ook varieert dit door de tijd heen: je wordt nu wellicht niet meer van dezelfde dingen gelukkig als een aantal jaar geleden.

Ondanks dat er allerlei manieren zijn om geluk te ervaren, zijn de meeste mensen niet hun hele leven en op elke moment gelukkig. Dat is ook niet gek: iedereen heeft wel eens last van negatieve gedachten, nadat er bijvoorbeeld iets vervelends gebeurd is, of door zorgen over de toekomst. De vraag is voornamelijk hoe je met die negatieve gedachten om gaat.

Sommige negatieve emoties zijn bijvoorbeeld heel gezond. Inderdaad: schaamte houdt ons als mensen bij elkaar. En bezorgdheid om onze geliefden geeft aan dat we van ze houden. Toch lijkt die gezonde waardering voor negatieve emoties soms wel verdwenen. Alsof negatieve gedachten alleen maar vervelend en onnodig zijn. Dus duwen we de negatieve gedachten weg en vullen we ons leven met hard bezig zijn en makkelijk plezier zoals filmpjes kijken, likes verzamelen, muziek luisteren, eten, drinken, activiteiten met een ‘kick’ of drugs.

Uiteraard is het op sommige momenten erg prettig om even afleiding te hebben en niet aan vervelende dingen te hoeven denken. Net zoals het bij een heftige wond prettig is om pijnstillers te hebben. Maar terwijl we bij een wond of ander lichamelijk probleem vaak ook direct proberen de oorzaak aanpakken, doen we dat met geluks gerelateerde dingen vaak niet. In plaats daarvan blijven we hangen in een eindeloze cirkel. De cirkel start met een vervelend gevoel. Vervolgens lossen we dat op met kort plezier. Maar daarna komt het vervelende gevoel (plus eventueel schuldgevoel) weer terug en zijn we weer terug bij het begin van de cirkel.

Zo blijven we bezig zonder dat we de oorzaak van de negatieve gedachten en de onrust echt begrijpen en aanpakken. Wat daarbij niet helpt is dat we het vaak moeilijk vinden om onze eigen gedachten te begrijpen of zelfs onder woorden te brengen. En ook zijn er tegenwoordig oneindig veel mogelijkheden om vervelende gedachten weg te duwen en onszelf bezig te houden: via internet en onze telefoon is alles altijd dichtbij.

Het lijkt het me voor ons en voor heel Nederland goed als we leren hoe we ons meer kunnen richten op diep geluk, vrede en zingeving. Ik heb voor mezelf een model gevonden wat werkt, en ik vind het mooi om dat zo veel mogelijk te delen.

De eerste stap zijn verschillende lezingen, blog artikelen en het schrijven van een boek. Tegelijkertijd bevat deze website meer informatie over het geluksmodel en concrete handvatten om vrede en geluk wat vaker tegen te komen.

Klik hier als je een avond bij wilt wonen of een lezing wilt boeken.

Klik hier als je meer wilt weten over het boek.

Ik wil ook jou graag aanmoedigen om jouw levenslessen of geluksmomenten met mij en anderen te delen en mee te helpen om heel Nederland een beetje gelukkiger te maken!

Klik hier als je meer wilt weten over hoe we meer mensen gelukkig kunnen maken.